FoodboxWijzer logo

De test: Risotto versus Gort

Risotto van gort maken

In de biologische maaltijdbox van beebox tref je altijd producten uit Nederland. Dat is één van de speerpunten van beebox; 100% producten uit Nederland. Maar hoe maak je dan een internationaal gerecht zoals risotto? Heel simpel zeggen ze bij beebox: dat gaat lukken met oerhollandse gort! 

We kregen meteen pakje biologische gort mee tijdens ons bezoek bij beebox. Dit leek ons nou eens leuk om te gaan testen. 

Gort van beebox om een gerecht zoals risotto mee te maken

Voor deze test hebben we op de website van Beebox en Willem&Drees ook een recept uitgezocht. Met dit recept kunnen we eenvoudig een risotto van gort maken. Zoals in het recept staat aangegeven negeren we de aanwijzingen op de verpakking van de gort en gaan we de gort dus niet eerst een paar uur laten weken.

 

 

 

 

 

Natuurlijk valt het verschil in de korrel ons op. Gort is gepelde gerst. Wist je dat gort heel veel gegeten werd in Nederland totdat rijst het overnam? Dat is natuurlijk niet voor niets en we verwachten ook niet dat gort dezelfde smaak en structuur zal hebben. We zijn juist benieuwd of het een lekker alternatief gerecht is dat niet onder zal doen voor de risottto met rijst die we al vaak gemaakt hebben (en waar we erg dol op zijn).

Gort en risotto vergelijken met elkaar

De bereiding van de gort lijkt erg op het maken van normale risotto. Om straks goed te kunnen vergelijken maken we dit tegelijk met elkaar klaar; dus de 'normale' risotto en de risotto van gort. 

Risotto van gort maken met een recept van beebox

De bereiding van de gort kost wat meer tijd dan de risotto. De gort neemt de bouillon minder snel op dan de risotto rijst, maar dat was ook in het recept terug te lezen. Op onderstaande foto zie je het resultaat van deze test. Links bovenin de normale risotto en rechts onder de risotto van gort. Het resultaat gaan we uiteraard direct proeven. Hoe smaakt de risotto gemaakt van gort? 

Risotto van gort maken en het verschil eens goed bekijken

We kunnen al snel zeggen dat we het goed vinden smaken! De smaak van de gort lijkt steviger en lijkt daardoor ook beter te vullen in je maag. De gort heeft ook een iets stevigere bite, maar misschien hadden we de gort nog iets meer bouillon op moeten laten nemen. De gewone risotto is nu iets smeuïger. We vinden het in elk geval een verrassend effect dat deze oerhollandse gort zó goed smaakt als risotto! 

Gort kan je ook bereiden als risotto, wat is het verschil in smaak?

Een leuk testje tussendoor dus. Wat ons betreft heeft beebox dus zeker een punt dat een risotto van gort een prima alternatief is als je echt alleen Hollandse producten wilt eten. Dat is namelijk een van de speerpunten van beebox en ook de aanleiding voor deze test. Wij zelf hechten hier iets minder waarde aan en wat ons betreft is gort als basis van een risotto een prima product naast de door ons geliefde risotto van rijst. We zullen dit zeker nog eens vaker proberen en de gort dan nog iets langer de tijd geven.

Op de website van beebox tref je verschillende recepten met gort. Wil je ook iets lekkers maken met oerhollandse gort? Check dan eens de recepten van Beebox en Willem&Drees; leuk om te proberen! 


Dit was een blog over Willem&Drees.