FoodboxWijzer logo Speciale maaltijdbox kortingsactie

Het diabetes menu

Hoe kan deze maaltijdbox u hiermee helpen?

Diabetes symptonenVeel mensen hebben (onbewust) diabetes

Het is best wel even schrikken als je leest dat maar liefst 1 op de 14 mensen in Nederland diabetes heeft. Diabetes dat in de volksmond gewoon suikerziekte heet, is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer onder controle heeft. Een gebrek aan het insuline hormoon is hiervan de oorzaak. Is de diagnose als helemaal duidelijk voor u, dan mag u het eerste stuk overslaan. Wilt u meer weten of twijfelt u of u misschien diabetes heeft? Lees dan zeker even verder.

Wat is het probleem? Zodra u iets eet dan zitten daar koolhydraten in, dat zijn suikers, zetmeel en vezels (verderop komen we nog terug op deze koolhydraten die alles met deze maaltijdbox te maken hebben). Deze worden in het lichaam omgezet in glucose. Dit komt in uw bloedbaan, het is brandstof voor het lichaam, maar teveel hiervan is niet goed. Het lichaam heeft hiervoor insuline beschikbaar. Dit hormoon zorgt ervoor dat de suiker kan worden opgenomen in de cellen van het lichaam. En zo krijgen deze weer energie binnen. U voelt hem al aankomen, als er niet genoeg insuline aanwezig is dan loopt dit proces spaak. De glucose blijft in de bloedbaan en wordt niet door het lichaam opgenomen. Dit is erg slecht voor u en kan tot verschillende (ernstige) klachten leiden.

Diabetes type 1 of 2Diabetes type 1 en type 2

Het is belangrijk om dit verschil nog even toe te lichten. Er zijn veel meer mensen met type 2 dan met type 1, hoe zit dit? Krijg je eerst type 1 en dan type 2? Nee dat is niet het geval.

Bij type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline aan. Daarom moeten deze mensen een aantal maal per dag insuline inspuiten of dragen ze een insuline pomp.

Het percentage mensen dat type 2 heeft is zo'n 90%, het overgrote deel dus. In dit geval heeft het lichaam te weinig insuline in huis. Ook reageert het lichaam niet goed op de insuline die wel aanwezig is. Hiervoor zijn medicijnen en soms moet deze groep ook insuline spuiten. Het goede nieuws is echter dat voeding en beweging een groot positief effect kan hebben!

Heb ik diabetes? Misschien bent u op deze pagina terecht gekomen omdat u zich afvraagt of u misschien diabetes heeft. U heeft gehoord over deze ziekte en sommige symptomen komen bekend voor. Zoals veel moe zijn, vaak dorst hebben en veel naar de WC moeten, last van de ogen, soms kortademig, pijnlijke benen of terugkerende infecties. We verwijzen u graag naar de website van het Diabetes Fonds, hier leest u meer over de symptonen van diabetes. Ook hebben ze een speciale online diabetes test.


Mocht u twijfelen en u herkent de symptomen die hierboven beschreven zijn, ga dan altijd naar een huisarts om te testen. Diabetes is heel goed te testen omdat de bloedwaarden duidelijk aangeven als de glucose te hoog is. 

U heeft nog geen diabetes, maar wel een risico? Deze maaltijdbox kan ook helpen om het te voorkomen!

Het is ook mogelijk dat u nog geen diabetes heeft, maar dat u zich wel in een beginnen stadia bevind of dat u een groter risico heeft om het te krijgen. Bijvoorbeeld als u ouder bent, overgewicht heeft, rookt of als u van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst bent. Maar ook een hoge bloeddruk of erfelijkheid kan meespelen. Het goede nieuws is dat uw manier van leven en eten dit risico sterk omlaag kan brengen!

Koolhydraten en voeding belangrijk diabetes

Hoe zit het met de koolhydraten?

Dit is een belangrijk onderdeel van de voeding als we het hebben over diabetes. Ze zitten tenslotte bijna in al het voedsel dat we eten. Het is de verzamelnaam van zetmeel en suikers. En deze worden omgezet in glucose en dat is de brandstof voor ons lichaam. Er zijn twee dingen waar u op moet letten. De hoeveelheid koolhydraten en het soort koolhydraten. Grofweg zijn er twee soorten, de snelle en de langzame koolhydraten. En u begrijpt wellicht al dat hoe rustiger de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe beter dit is voor het lichaam. Anders krijgt u behoorlijke pieken en zelfs voor een gezond mens is dit niet goed. Laten we even een paar voorbeelden geven van de goede- (langzame) en slechte (snelle) koolhydraten:

Kies voor gezond en gevarieerd eten

Langzaam en goed

 • volkoren pasta
 • zilvervliesrijst
 • groenten
 • fruit
 • bulgur, haver, quinoa
 • peulvruchten
 • melk
 • yoghurt

Snel en slecht

 • snoep
 • koek en taart
 • zoet broodbeleg
 • frisdrank
 • vruchtensappen en fruitsmoothies
 • aardappelen
 • wit brood
 • witte rijst

Misschien had u aardappelen en een fruitsmoothie niet verwacht in het tweede rijtje, maar dit zijn zeker ook producten die worden omgezet in snelle suikers. Neem deze dus met mate.  

Sporten en voeding helpt tegen diabetesSporten en gezond eten helpt echt

Beweging en gezond eten is voor iedereen goed, dat is een open deur. Dit kan door sport, maar ook door alledaagse zaken. Neem de trap in plaats van de lift, loop een rondje tijdens de pauze, maak 's avonds nog even een ommetje.

Maar met diabetes zijn er een aantal zaken waarop u extra moet letten. Na het lezen van het gedeelte hierboven heeft u waarschijnlijk al de conclusie getrokken dat het vermijden van veel suiker een belangrijk punt is. Ook zijn vezels erg belangrijk, denk aan volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Erwten, linzen en bonen zitten ook vol met vezels. Op die manier stijgt de bloedsuiker langzaam en krijg u niet ineens een suikerpiek. 

Kan ik helemaal genezen van diabetes type 2 door mijn eetgedrag aan te passen?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Als ik geen medicijnen meer nodig heb en geen klachten meer ervaar bent ik dan genezen? Veel mensen die dit zelf hebben ervaren zeggen van wel. In principe spreken we dus niet echt van genezen, maar het voelt wel zo. Artsen noemen het dan ook een remissie (normale bloedsuikerwaardes zonder medicijngebruik). Zodra mensen weer terugvallen in het oude leefpatroon komen de klachten meestal weer terug. Het is vaak niet eenvoudig om uw leefwijze en eetpatroon helemaal om te gooien. Maar als u er zoveel voordeel bij heeft en u er zoveel beter bij kan voelen dan is het echt de moeite waard! Hoeveel gezondheidswinst u kunt boeken hangt af van uw leeftijd en hoe lang u al diabetes heeft. Hoe eerder u aan de slag gaat des te beter uiteraard.

Dit lukt u niet van de een op de andere dag. Ook zult u soms een terugval krijgen. Als u echt wilt dan is het zeker mogelijk. De maaltijdbox van Ekomenu kan u daar zeker bij gaan helpen. Met het diabetes menu van Ekomenu zet u een hele goede stap in het aanpassen van uw eetpatroon. Afhankelijk van wat u gewend bent kan dit aan het begin best lastig zijn. De ervaring van veel mensen is dat dit na verloop van tijd steeds beter gaat. Uw lichaam went aan het nieuwe eetpatroon en als de voordelen zichtbaar worden, bijvoorbeeld afvallen en uw zit beter in uw vel, dan is de motivatie om door te gaan alleen maar hoger. Ook zal de zin in voeding uit het rijtje met slechte koolhydraten afnemen.

Gerechten uit het diabetes menu

Ekomenu heeft trouwens ook nog veel meer dan alleen een diabetes menu dat ook gezond en lekker is. Maar heeft u diabetes of een verhoogd risico dan is het diabetes menu bij uitstek geschikt om uw voedingspatroon te verbeteren. Hoe werkt dit? Ekomenu ontwikkelt in samenwerking met het Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland elke week een aantal speciale gerechten om u te helpen gezonder te eten. Een aantal zaken waar ze op letten is dat er voldoende vezels, weinig toegevoegde suikers en juist veel complexe koolhydraten (daar zijn ze!) in het gerecht aanwezig zijn. De gerechten zijn ook niet duurder geprijsd dan de andere gerechten. Heeft u zin gekregen om aan de slag te gaan met uw eetpatroon en ook gezondheidswinst te boeken?

Bestel de Ekomenu maaltijdbox diabetes menu

In deze knop zit ook automatisch een kortingscode verwerkt van 25%. Deze zal automatisch toegevoegd worden aan uw winkelmandje. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u deze ook handmatig toevoegen. Deze kortingscode is: FBW107EM.

Wist u dat Ekomenu tegenwoordig ook gratis voedingsadvies kan geven? Ook voor u als u diabetes heeft kan dit handig zijn. Ze staan u te woord via telefoon, email en chatfunctie op de website. Hun dietisten geven gratis advies in samenwerking met het Diabetes Fonds en Diabetes Vereniging Nederland. Wilt u meer weten over diabetes dan kunt u ook verder lezen op beide websites.


Dit was een blog over Ekomenu.