FoodboxWijzer logo

Hoe was het Beebox evenement?

Een gezellige middag op de Eemlandhoeve

Het beebox event op de Eemlandhoeve was een leuke dag met een gemoedelijke sfeer. We hebben dit event een aantal keer getipt op social media. We waren zelf ook wel benieuwd, dus gingen we weer op pad om eens zelf een kijkje te nemen. Aangekomen bij de Eemlandhoeve valt meteen de gezellige drukte op. Het thema van beebox deze dag is “Schud de hand die jullie voedt”. Dat doen we dan ook letterlijk en ik kom aan de praat met een aantal telers en leveranciers.

De gemoedelijke sfeer valt direct op. Natuurlijk is beebox duidelijk aanwezig en kan je jezelf aanmelden voor een beebox, maar het is duidelijk dat deze dag niet (alleen) bedoeld is als wervingsactie. Het is een leuke middag voor het hele gezin. Dit komt ook zeker door de mooie locatie. De Eemlandhoeve is een mooie boerderij met een gezellig erf.

Er lopen kippen met kuikens rond en bijvoorbeeld ook een tevreden hangbuikzwijntje. Deze knort vrolijk rond op zoek naar alles wat eetbaar is. Er is veel groen en er zijn slootjes en bruggetjes. Er is een wandeltuin en daar is net een rondleiding begonnen. Tijdens de wandeling vertellen ze met veel enthousiasme over de verschillende fruitbomen en wetenswaardigheden. Het publiek luistert aandachtig en krijgt antwoord op al hun vragen. Er staat een lange tafel waaraan een kookworkshop voor kinderen aan de gang is. Een oudere dame merkt lachend op dat de gele paprika nu wel heel erg lang op het rooster ligt te bakken. Toch valt het resultaat niet tegen en de kinderen hebben er veel plezier in.

Ook het gedeelte met geiten en shetlandpony's valt in de smaak bij het jonge publiek. Evenals de hooischuur en de andere dieren die er te vinden zijn. Kinderen en dieren is sowieso meestal een goede combinatie en op deze manier doen ze ook weer positieve ervaringen op.

Ik loop verder rond op het terrein en raak aan de praat met de mensen van BioRomeo. Zij leveren ook aan beebox en weten veel te vertellen over hun producten. “Hier, proef dit maar eens”, en ik krijg een stukje sla aangeboden. Wanneer neem je nu zomaar een hapje sla? Maar inderdaad valt de notige smaak op van dit soort en sta ik even stil bij het feit dat sla niet altijd gewoon altijd sla is.
Ook krijg ik een paar stukjes verschillende kleuren snijbiet om te proeven. Inderdaad er zit veel verschil in, ook al kan ik de smaken niet exact thuisbrengen. En dat maakt het leuk aldus de mensen van BioRomeo. Verse, biologische producten waar je met anderen over kan praten. 

Verderop staat een kraampje met Bergens Blonde. Even proeven, lekker hoor, echt een zacht en romig kaasje. Bergens Blonde is een ambachtelijke kaasmakerij uit Heiloo. Deze kaasmakerij staat op het terrein van de Willibrordusstichting en ook een aantal cliënten van de ggz-instelling werkt mee in de kaasmakerij. Er zit dus niet alleen een biologisch, maar ook een sociaal aspect aan verbonden.

Bij een andere kraam leer ik weer het nodige bij over asperges en aardbeien. Een lekkere aardbei hoeft niet persé mooi te zijn. Ook is er een kraam met hele mooie paddenstoelen. Ze leveren regelmatig aan beebox. Je kan hier ook een pakket krijgen om zelf paddenstoelen te kweken, het ziet er mooi uit.

Tijd om eens aan de innerlijke mens te denken. Een lekkere hamburger (ongetwijfeld biologisch) van de grill en een sapje van beebox gaat er zeker in. Het weer is ook uitzonderlijk mooi deze dag, een helder blauwe lucht en een stralend zonnetje maken het erg aangenaam om hier nog even te blijven hangen.

De Eemlandhoeve is van boer Jan en boerin Maaike. Ik raak aan de praat met boer Jan. Hij zit ontspannen onderuit op een stoel. Zijn klompen uitgeschopt en kijkt zichtbaar genietend naar de mensen om hem heen. Hij vertelt ook graag over hun manier van werken en de vele uitdagingen die er zijn. Zijn doel is om de verbinding te zoeken. Zo geeft hij ook regelmatig een rondleiding over zijn eigen terrein, maar ook gaat hij dan even langs bij zijn buurman. Dit is de grootste boer van de omgeving (dat kan goed kloppen, enorme stallen en gebouwen zie ik als ik er langs rij) en hij ziet zichzelf als breedste boer van de omgeving. Zonder direct een oordeel te geven, laat hij mensen het verschil tussen beide concepten zien. Als we het over beebox hebben dan komen we ook uit op het doel van deze dag. Het is namelijk niet alleen het product, de bezorging aan huis, maar óók de beleving. Hij vind het fantastisch om mensen te laten zien wat er allemaal achter het product zit. Hoeveel werk de boer of producent erin heeft gestoken en wat het achterliggende verhaal is!

Ik raak ook nog aan de praat met verschillende beebox ondernemers, zoals Arjan die actief is voor beebox in de regio Amstelveen. Hij is erg enthousiast over zijn overstap van een drukke baan waarvoor hij over de hele wereld moest reizen, naar beebox ondernemer. Hij geeft aan dat hij nu echt doet wat hij leuk vindt. Niet direct minder hard werken, maar wel veel meer voldoening. De producten, het klantcontact, alles er omheen. Helemaal zijn ding. Opnieuw merk ik dat de betrokkenheid van iedereen bij beebox dan ook wel een van de speerpunten van deze maaltijdbox is wat mij betreft.

Het was een gezellige middag in een mooie omgeving. Als ze dit volgend jaar weer organiseren, dan kan ik het zeker aanraden om even langs te gaan. Ook nog even een linkje naar de Eemlandhoeve, ze hebben namelijk vaker evenementen op deze locatie, deze kan je vinden in de agenda op hun website.

We bedanken beebox en de Eemlandhoeve voor deze gezellige middag!


Dit was een blog over Willem&Drees.