FoodboxWijzer logo Speciale maaltijdbox kortingsactie

Wat betekent het Coronavirus voor maaltijdboxen?

Actualiteit over dit virus en updates van de aanbieders

We kunnen niet meer om Corona heen, op dit moment zondag 15 maart 2020 is het de dag dat zo'n beetje heel Nederland in lockdown gaat. Het Coronavirus (COVID-19) heeft het hele land in zijn greep. Er zijn veel vragen, maar wij beperken ons uiteraard tot het onderwerp maaltijdboxen. Veel mensen hebben hier vragen over. Bijvoorbeeld of de levering van maaltijdboxen in gevaar komt? We zetten de feiten graag even op een rijtje voor je. Deze crisis situatie is namelijk best uniek in de recente geschiedenis. Er is nog geen grote paniek, maar mensen maken zich terecht wel zorgen. Er komen steeds meer maatregelen en veel mensen zitten nu thuis. 

Laatste update 11-05-2020
We sluiten deze blog met updates. Het lijkt erop dat het leven weer langzaam opgestart gaat worden en dit is ook van toepassing op de maaltijdboxen. Ondanks de crisis is het de meeste maaltijdboxen gelukt om alles te blijven leveren en hygiëne regels in acht te nemen en aan te scherpen. Wel zagen we een stop op nieuwe klanten of een lagere activiteit qua promotie bij veel aanbieders. Op de lange termijn is de vraag of de maaltijdboxen hier juist van geprofiteerd hebben (voedsel aan huis is uiteraard booming) of dat ze ook klanten gaan verliezen omdat mensen gaan bezuinigen. Vooralsnog schiet de aandelenkoers van HelloFresh enkel maar omhoog, een teken dat het met deze maaltijdbox in ieder geval wel goed zit op dit moment.

Updates:

Wat zeggen de maaltijdbox aanbieders?

We krijgen regelmatig berichten van de maaltijdbox aanbieders de afgelopen tijd. Veel berichten gingen erover dat ze extra alert zijn en maatregelen nemen. We houden hier bij welke maaltijdboxen hier informatie over geven. Bekijk hieronder of jouw aanbieder ook al gereageerd heeft.

HelloFresh
Bij deze aanbieder is nog geen statement afgegeven. We gaan er vanuit dat hier maatregelen genomen worden, maar de distributie nog niet ontregeld is.

update 18-04-2020: HelloFresh heeft een officiële pagina gemaakt op de website waar ze antwoorden geven op uiteenlopende vragen rondom deze crisis. Bijvoorbeeld wat voor jou in deze huidige situatie de invloed op de deadline voor het aanpassen van de box is. Je leest hier alle HelloFresh Corona informatie.

update 16-03-2020: HelloFresh heeft nog geen speciaal bericht uitgegeven, maar we zien wel reacties van de klantenservice op Facebook. Zo schrijven ze bijvoorbeeld dat je niet meer hoeft te tekenen aan de deur bij ontvangst en dat ze hun hoge hygiëne standaarden nog verder aangescherpt hebben. Vooralsnog is de levering niet in gevaar en anders laten ze dit snel weten is de belofte.

Reactie hellofresh op facebook

Marley Spoon
Van deze aanbieder hebben we nog geen bericht ontvangen of gelezen. Tot nu toe lijkt het erop dat hier geen leveringsproblemen zijn.

update 16-03-2020: Marley Spoon geeft aan op twitter dat een maaltijdbox bestellen nog zeker mogelijk is.

Marley spoon twitter bestellen geen probleem

update: 22-03-2020: Marley Spoon heeft uit voorzorg de promotie en werving van nieuwe klanten op een laag pitje gezet. Dit omdat ze prioriteit willen geven aan hun bestaande klanten en misschien toch bang zijn dat dit anders in gevaar kan komen. Voorlopig zal de kortingscode die we hebben dan waarschijnlijk ook niet werken. We laten weten als deze maatregelen weer voorbij zijn, voorlopig zal dit in ieder geval een aantal weken aanhouden.

Ekomenu
Bij Ekomenu hebben ze laten weten dat ze de komende tijd extra aandacht gaan geven aan kwaliteit en voedselveiligheid. Het was altijd al zo dat hun maaltijdboxen onder strenge hygiëne-maatregelen door hun medewerkers ingepakt worden. Hier gaan ze nog extra op toezien de komende tijd. Verder benadrukken ze het voordeel van hun korte keten als het gaat om hun ingrediënten. Daardoor worden de producten slechts één keer aangeraakt door de boer en één keer door een inpakker die ook handschoenen draagt. Ze wijzen erop dat dit in een supermarkt velen malen vaker is. Een maaltijdbox is volgens deze theorie dus zelfs een stuk veiliger dan de boodschappen uit de supermarkt.

AH Allerhande box
Door de grote run op de supermarkten is de distributie van AH ontregeld. Dit zal dus ook effecten hebben op de levering van de maaltijdboxen zou je verwachten. Tot op heden zijn er nog geen signalen dat dit mis gaat. Het lijkt erop dat AH de drukte tot nu toe goed kan managen.

De Krat

De Krat is een maaltijdbox gericht op duurzaamheid en hebben een korte keten met de leveranciers van hun producten. Ze verwachten geen problemen voorlopig, bestellen en bezorgen gaat door.

update: 17-03-2020 16:55 - De Krat blijft gewoon leveren, juist nu

Van De Krat kregen we net een bericht via de nieuwsbrief binnen. De titel van deze nieuwsbrief is "De Krat blijft gewoon leveren. Juist nu.", dat is heldere taal. Ze geven aan dat er voldoende voorraad is. De reden hiervoor is niet zo leuk, namelijk dat veel horeca gesloten zijn. Daardoor kunnen de kleine boeren die ook aan De Krat leveren hun producten minder goed kwijt. Met het bestellen van een maaltijdbox heb je deze kleine boeren dus in deze moeilijke tijden. Verder denken ze niet dat de levering in gevaar komt door Corona. Ze hebben een korte keten en daar hebben ze goed zicht op. Tot slot blijven de chauffeurs ook 'contactloos' bezorgen.

Komt de levering van maaltijdboxen in gevaar?

Op dit moment hebben we nog geen signalen dat de levering van de maaltijdboxen in gevaar komt. Natuurlijk blijven we dit volgen want de afgekondigde maatregelen door het kabinet hebben verstrekkende gevolgen. Dit zal uiteindelijk ook effect hebben op de volledige keten van voedselvoorziening. Hoewel dit natuurlijk kritische processen zijn die niet onderbroken worden, zal uitval door ziekte of het ontbreken van kinderopvang een verstorende werking hebben. Uiteindelijk kan dit ook gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van de ingrediënten van de maaltijdboxen.

Een maaltijdbox is beter dan de supermarkt

We moeten natuurlijk niet doen alsof je je leven waagt zodra je een supermarkt bezoekt. Toch kunnen we als we het nuchter bekijken, best stellen dat een maaltijdbox zo gek nog niet is tijdens deze situatie. Zolang de levering door blijft gaan zitten er namelijk een aantal voordelen aan. Zoals Ekomenu al aangeeft, de ingrediënten hebben veel minder aanraakmoment dan die uit de supermarkt. Verder hoef je niet in een drukke winkel te komen, een stuk minder contactmomenten dus. Over de bezorging lezen we wederom van Ekomenu dat ze hier ook maatregelen hebben genomen:

  • Bezorgers hebben instructies gekregen om fysiek contact met klanten te vermijden.
  • De levering is tot aan de deur, niet meer tot in de keuken bijvoorbeeld
  • Alle koeriers krijgen sterillium mee om regelmatig hun handen te desinfecteren tijdens de rit
  • Alle personeelsleden werken volgens de hygiëne voorzorgsmaatregelen van het RIVM.

Het ziet er naar uit dat de maaltijdboxen goed in de gaten hebben wat hun verantwoordelijkheid is. Ze zijn namelijk een belangrijke schakel in de voedselketen. Veel mensen rekenen op hun en zullen dit de komende tijd nog veel meer gaan doen.

Algemene updates

De volgende informatie zijn updates niet specifiek voor aanbieders, maar van algemene aard.

27-03-2020 19:30 - Alle maaltijdboxen nemen gas terug

Alle maaltijdboxen zetten een rem op de werving van nieuwe klanten. Bij sommigen zal je mogelijk een melding krijgen dat je nu niet direct kunt bestellen. Anderen kiezen ervoor om reclames stop te zetten en ook kortingscodes komen tijdelijk te vervallen. Het kan zijn dat een korting op deze website dus niet meer werk, excuses voor dit ongemak. Je kunt een andere aanbieder proberen om te zien of deze korting op dat moment nog wel werkt.

15-03-2020 19:55 - Meer vraag naar fruitboxen
Het valt op dat er veel meer mensen zoeken naar fruitboxen. Dit is logisch want de vitaminen uit fruit zijn nog altijd beter dan die uit een potje. Daarbij komt natuurlijk dat je liever niet de deur uit wilt, het bezorgen van voldoende fruit aan huis is ook hier een voordeel.

Lees meer informatie over het virus

We zullen deze pagina aanvullen met updates waar nodig of als er nieuwe statements komen van de aanbieders.

Wil je meer informatie over het virus en de dingen die je zelf kunt doen, kijk op:

Het corona virus heeft effect op iedereen


Dit was een blog over HelloFresh, Ekomenu, Marley Spoon, De Krat, Fruit.nl en AH Allerhande.