FoodboxWijzer logo Speciale maaltijdbox kortingsactie

Wat is de meest diervriendelijke maaltijdbox?

Hoe komen de maaltijdboxen uit de test op diervriendelijkheid?

We roepen hier bijna wekelijks waarom een bepaalde maaltijdbox zo goed uit de test komt. Met ons testpanel bereiden we heel vaak gerechten uit de maaltijdbox van bijvoorbeeld HelloFresh, Marley Spoon of Ekomenu. Als we deze maaltijdboxen met elkaar vergelijken, kijken we vaak naar de prijs van de box, de gerechten (en de keus daarin), de inhoud van de box, de klantenservice die geboden wordt en kijken daarbij of een maaltijdbox biologisch is. Maar hoe zit het met de diervriendelijkheid van een maaltijdbox? En kunnen we antwoord geven wat de meest diervriendelijke maaltijdbox van Nederland is? 

Is een maaltijdbox diervriendelijk?

Dit keer testen we niet zelf, maar heeft dierenwelzijncheck.nl een uitgebreid onderzoek gedaan naar het onderdeel dierenwelzijn in de verschillende maaltijdboxen waar we graag verder op in gaan. Wij zijn namelijk net zo benieuwd hoe goed (of slecht) de maaltijdboxen inmiddels scoren op dit gebied. In 2016 deed Wakkerdier ook een onderzoek naar dierenwelzijn van maaltijdboxen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat 4 van de 10 maaltijdboxen een onvoldoende scoorden op dierenwelzijn. HelloFresh, Marley Spoon en de Allerhande Box scoorden destijds erg slecht op dierenwelzijn. Hoe staan zij er nu voor? De markt van maaltijdboxen is in 4 jaar tijd erg anders geworden. De testen van Dierenwelzijncheck zijn gedaan rond mei 2020 en geven je een beeld van hoe de boxen scoren op dit moment. 

De test is gedaan door alle maaltijdboxen vragen te stellen en onderzoek te doen naar de herkomst van hun producten. Welke dierlijke producten gebruiken ze en welke keurmerken zijn er van toepassing. Heeft een product 1 of 3 sterren van het beter leven keurmerk, enz.

De score van maaltijdboxen in 2020 op dierenwelzijn 

Maaltijdboxen en dierenwelzijn scores staafdiagram

De meest gekozen maaltijdboxen scoren op een schaal van 1 tot 10:

  • De Veganbox een 10*
  • Ekomenu een 8,1
  • De Krat een 7,8
  • Marley Spoon een 5,9
  • HelloFresh een 5,8
  • Allerhande een 5,7

Je kunt op de website van Dierenwelzijncheck een volledig overzicht van alle scores van maaltijdboxen bekijken. Daarin zie je trouwens ook nog de score als het gaat om CO2 uitstoot. Dierenwelzijncheck is trouwens een onafhankelijk website, een initiatief van Varkens in nood en Dier&Recht.

Is Vega altijd 100% diervriendelijk of niet?

Dat hangt er vanaf of we spreken over vegetarisch en een veganistisch. Aangezien vegetarische gerechten geen vlees of vis bevatten, maar bijvoorbeeld wel dierlijke producten zoals ei en melk. In dat geval is diervriendelijkheid nog steeds aan de orde. Zijn het bijvoorbeeld eieren van scharrelkippen of schuurkippen? Staat de koe altijd binnen of mag ze ook lekker in de wei? Hebben we het over veganistisch eten dan noemen we het vegan of veganisme. Dat is het totaal vermijden van dierlijke producten. In principe komt er dus helemaal geen dier aan te pas en is het 100% diervriendelijk. Alhoewel, als dieren niet in het verhaal voorkomen, dan is het wel erg makkelijk om het diervriendelijk te noemen. Een bouwbedrijf met enkel mannelijke werknemers is ook niet per definitie vrouwvriendelijk toch? Je begrijpt vast wel wat we bedoelen, wat ons betreft hadden ze vegan boxen niet persé in deze test hoeven te betrekken omdat er eigenlijk niets te testen valt.

Welke maaltijdbox scoort goed op dierenwelzijn? 

Als het gaat over de scores van dierenwelzijn dan kijken we even naar de maaltijdboxen met dierlijke producten erin. In dat geval scoren Ekomenu (een 8,1) en De Krat (een 7,8) het hoogst in deze test. Van Ekomenu weten we dat ze vanaf het begin inzetten op een volledig biologische maaltijdbox. Een plus is volgens Dierenwelzijnscheck dat ze ook veel vegetarische opties hebben. En bij De Krat staat duurzaamheid ook al vanaf het begin hoog in het vaandel. Ze scoren iets lager als Ekomenu, maar net weer iets hoger als we kijken naar de CO2 score. 

Welke maaltijdbox is het minst diervriendelijk? 

Zoals we ook in de test van 2016 hebben gezien, komen de grote maaltijdboxen er iets minder goed vanaf. Toch zijn er dus wel stappen gemaakt ten opzichte van een aantal jaar terug. Ze scoren nu een kleine voldoende, maar het zou nog een stuk beter kunnen. Allerhande Box een 5,7, HelloFresh een 5,8 en Marley Spoon een 5,9. Dit is mogelijk te verklaren door het feit dat de consument ook sterk hecht aan een voordelige prijs. En als er grote volumes ingekocht moeten worden dan is vlees en vis dat gekweekt en gefokt wordt op een kleiner oppervlakte nu eenmaal goedkoper.

De verbetering van dierenwelzijn zal dus niet alleen van de maaltijdboxen moeten komen, maar ook van de consument. Is die bereid om iets meer te betalen voor een meer diervriendelijk stukje vlees of vis? Het is makkelijk om hier nee op te zeggen, maar toch zien we de afgelopen jaren een verandering in mentaliteit en bewustwording. Hoe meer consumenten hierop gaan letten, des te meer de maaltijdboxen dit zullen gaan aanbieden is onze verwachting.


Dit was een blog over HelloFresh, Ekomenu, Marley Spoon, De Krat en AH Allerhande.
De volgende blogs zijn misschien ook interessant voor jou:
Wat is de meest diervriendelijke maaltijdbox?

Actuele korting

Totaal €75 op je eerste 4 boxen
Actieve kortingscode beschikbaar! Profiteer van korting bij HelloFresh.
Klik op de knop en vul deze kortingscode in: 75AFF2022.
Klik hier voor meer informatie over deze korting van HelloFresh.
50% korting op je eerste box
Actieve kortingscode beschikbaar! Profiteer van korting bij Ekomenu.
Klik op de knop en vul deze kortingscode in: GEZONDNL507.
Klik hier voor meer informatie over deze korting van Ekomenu.
1x 53%, 25%, 16% en 10% op 4 boxen!
Actieve kortingscode beschikbaar! Profiteer van korting bij Marley Spoon.
Klik op de knop om de korting automatisch toe te passen.
Klik hier voor meer informatie over deze korting van Marley Spoon.
2 x 10% korting
Actieve kortingscode beschikbaar! Profiteer van korting bij De Krat.
Klik op de knop om de korting automatisch toe te passen.
Klik hier voor meer informatie over deze korting van De Krat.

Wat betekent het Coronavirus voor maaltijdboxen?
Een maaltijdbox in combinatie met een voedselallergie
Biologische maaltijdboxen
HelloFresh review en ervaring
Het diabetes menu
Een vegan maaltijdbox