FoodboxWijzer logo Speciale maaltijdbox kortingsactie

De sauce box van Keep It Cool

Een lekkere pittige review!

We krijgen regelmatig de vraag of we een nieuwe maaltijdbox kunnen opnemen op onze website. Bijna maandelijks komt er iets nieuws op de markt, en het is altijd leuk om te ontdekken wat de kwaliteiten van een nieuwe foodbox zijn. Ook delicatessenboxen zien we regelmatig voorbij komen. Dit keer de saucebox van Keep It Cool. Leuk idee, leuke naam... dus laten we het gewoon maar eens proberen! Zelf zijn we helemaal geen sauce kenners, dus we gaan erin met een open mind.

Hoe werkt de Keep It Cool box?

Het concept van de Keep It Cool box werkt eenvoudig. Elke twee maanden krijg je een box met daarin drie hand geselecteerde sauzen. Je betaal hiervoor €25,- en dat is inclusief de verzendkosten. De sauzen zijn van mild tot extra spicy. Je kunt de sauzen op dit moment nog niet zelf kiezen, dus het is een verrassing welke bijzondere sausjes je ontvangt. Je neemt een flexibel abonnement op deze foodbox, je kunt dus altijd een box overslaan of opzeggen wanneer je wilt. 

De Keep It Cool box uitpakken

De box kwam een paar weken geleden binnen, het was rond Sinterklaas-tijd. Een klein pakketje waarin we goed verpakt drie flesjes vinden. En een leuke touch; zoals je ziet hadden Sint en Piet ook nog even wat lekkers rondgestrooid.

  • De Keep it Cool box
  • Sint heeft aan de Keep it Cool box gezeten
  • Drie sauzen in de Keep it Cool box met onschrijving

Naast de drie flesjes vinden we een briefje in de box met een omschrijving van de drie sauzen. Dit keer zijn dat van klein naar groot: Howl at the Moon, Saucy Bitch en de Smokey Dragon. Netjes is ook dat we hier alle ingrediënten terugvinden van de flesjes, niet alleen fijn om te weten welke ingrediënten in het product zitten, maar het is ook noodzakelijk voor mensen met een voedselallergie en gebruik van een foodbox

De drie sausjes die in de box zitten van smokey tot super pittig

Saus kan op bijna alles

Als wij denken aan een hete saus, dan denken we meteen aan pizza of een lekker broodje met pittige saus, maar een spicy saus kan ook lekker zijn met nog tal van andere gerechten en producten. De sauzen gaan uiteraard prima samen met een lekkere pizza, maar complimenteren nog zoveel andere uiteenlopende gerechten. Op de blog van Keep It Cool lees je bijvoorbeeld over combinaties met ijs, popcorn, en chocolademelk! Dat zijn een aantal dingen waar wij zelf nog niet aan gedacht hadden. Een andere tip is om een lekkere dipsaus te maken in een kommetje met mayonaise. Daar voeg je een saus naar keuze aan toe. Eerst een klein beetje, even dippen en proeven. Daarna toevoegen tot je de perfecte verhouding hebt gevonden!

De sauzen uittesten

Omdat we zelf niet heel vaak hot en spicy eten, beginnen we voorzichtig met de Smokey Dragon. Dit is de minst pittige van de drie. En eerlijk is eerlijk, dit is een openbaring voor ons! Zelden zo'n lekkere sauce geproeft. Lekker spicy, maar de smokey flavour doet het hem. Een perfecte combinatie met onze groenten&gehakt wraps die we gemaakt hebben. Na openen is het advies om de flesjes in de koelkast te bewaren. Toch hebben we het vermoeden dat de Smokey Dragon daar niet erg lang zal staan, top saus!

We hadden het idee om de sauzen te gaan testen in combinatie met een maaltijdbox. Echter deze gerechten hebben vaak al een eigen sausje en zijn uitgebalanceerd wat smaak betreft. Dit is dus misschien niet de beste manier om deze sauzen te testen. We besluiten om daarom te kiezen voor hét gerecht als het gaan om sausjes, de pizza! We eten een handgemaakte pizza en testen daar verder onze sausjes op uit.

De sauzen van Keep It Cool op de pizza

De Smokey Dragon kennen we al dus we wagen ons aan de Saucy Bitch. Ook deze sauce heeft een lekkere smaak, maar qua pittigheid is deze al een stuk heftiger dan de eerste sauce. We gebruiken hiervan dus gewoon een stuk minder en met dit flesje kunnen we dus een hele tijd vooruit. 

Tijd voor het echte werk als het over spicy gaat; de Howl at the Moon. We zijn niet kinderachtig en doen een scheutje over een punt pizza...

Punt pizza met hot sauce

Dat hebben we geweten! De vlammen slaan ons uit en we blussen het voor zover mogelijk met veel water. Voor ons is dit iets teveel van het goede en zelfs een klein puntje van deze sauce laat al je smaakpapillen al stuiteren of ze in brand staan. Nu moeten we er wel bij zeggen dat we dit niet gewend zijn. We nemen deze sauce dus mee naar mensen die wel van pittig eten houden. En ondanks dat ze toe moeten geven dat dit wel een erg spicy variant is, valt hij wel in de smaak bij de echte spicy-liefhebbers. 

We vragen het Niels van K.I.C.

De founder van Keep It Cool is Niels de Hoog. We willen graag nog een aantal dingen weten en vuren een aantal vragen op hem af:

Hoe ben je op het idee gekomen van de Keep It Cool box?

"In mijn vrije tijd kook ik graag en experimenteer met nieuwe recepten. Zo'n anderhalf jaar geleden was ik zodoende bezig om mijn eerste batch Srirancha te maken. Ik had een grote pot waarin ik de Srirancha liet fermenteren. Vrienden vonden dit interessant en waren er enthousiast over. Ze wilden graag een flesje mee naar huis nemen. Voordat ik het wist liep deze hobby een beetje uit de hand en ging ik steeds meer sauzen maken. Ook viel het mij op dat er veel meer mensen op zoek zijn naar een perfecte mix van smaak en pittigheid. En het viel ook op dat het aanbod in Nederland behoorlijk beperkt is. Terwijl er juist zoveel lekkere en echt unieke sauzen zijn, maar nog niet hier. Mijn sauce box is het antwoord hierop en voorziet in de behoefte van veel sauce liefhebbers."

Waarom zou ik deze sauzen niet gewoon in de winkel kopen?

"Onze sauzen zijn niet zomaar overal te koop. Zoals ik al zei is het aanbod beperkt. Daarom importeer ik uit landen die op dit gebied een stuk verder zijn. Ik heb veel contacten met (kleinschalige) producenten en als de sauce perfect is dan neem ik deze op in onze box."

Als een sauce erg in de smaak valt, kan je deze opnieuw bestellen?

"Op dit moment hebben we nog niet de logistieke capaciteit om losse bestellingen af te handelen, maar het plan is wel om hiermee te gaan experimenteren in de nabije toekomst. Als je echt niet zonder een bepaalde saus kan dan mag je natuurlijk altijd even een mailtje sturen!"

Sommige sauzen vinden wij erg pittig, is het mogelijk om uit meerdere opties te kiezen, bijvoorbeeld of je van normaal, pittig of extreem pittig houdt?

"Op dit moment bevat de box steeds een combinatie van minder pittige tot zeer pittige sauzen. We horen van meer mensen dat ze zelf willen kiezen, dus als daar op een gegeven moment genoeg vraag naar is, dan wordt het aanbieden van meerdere opties een logische keuze."

Keep It Cool heeft ook oog voor duurzaamheid, hoe brengen jullie dit in de praktijk?

"Dit doen we zeker. We gebruiken zoveel mogelijk duurzame verpakkingsmaterialen en waar mogelijk proberen we dit verpakkingsmateriaal ook te hergebruiken. We gebruiken bijvoorbeeld bewust een deel van het verpakkingsmateriaal dat producenten gebruiken om hun producten veilig bij ons te krijgen en dit gebruiken we weer om de individuele pakketjes in te pakken. Verder werken we samen met fietskoeriers.nl. Zij bezorgen in 30 grote steden onze pakketjes op de fiets."

Onze conclusie over Keep It Cool

We vinden het absoluut een leuk concept. Voor 25 euro ontvang je 3 bijzondere sausjes waar je de komende 2 maanden je eten nóg lekkerder mee kan maken. Deze foodbox is écht geschikt voor een echte sausliefhebber. Je hoeft niet langer zelf op zoek te gaan naar spicy sauzen, maar ontvangt ze handig in een box. Een abonnement op deze box is flexibel, pauzeren of opzeggen kan dus altijd.
Op dit moment is het merk Keep It Cool nog in de opstartfase. Maar als de passie zo duidelijk aanwezig blijft in hun producten dan denken we dat Keep It Cool best flink kan gaan groeien in de toekomst.

Heb je zin gekregen in een sauce box van Keep It Cool, ga naar hun website en bestel een box:

Ga naar de website van Keep It Cool

Kortingscode Keep It Cool van 10%

Ter introductie mogen we ook een korting weggeven van 10% op je eerste box bij Keep It Cool! Gebruik de volgende exclusieve FoodBoxWijzer kortingscode: FBW10 en pak 10% korting. De kortingscode kan je invoeren nadat je hebt geklikt op afrekenen. Klik in dit scherm op "Kortingscode invoeren" en vul "FBW10" in om deze actiecode te activeren.

Keep it cool logo en pepers

De sauce box van Keep It Cool

De inhoud

Om je een idee te geven van het type sauzen in deze box, hebben we de omschrijving die we kregen van Keep It Cool hieronder overgenomen:

Condimaniac Smokey Dragon
Condimaniac is bekend geworden met zijn uitgebreide reviews van andermans sauzen. De kennis die hij daarmee heeft opgedaan past hij toe in zijn eigen lijn hot sauces. De Smokey Dragon is een milde saus op basis van serranopeper en heeft een iets rokerige smaak. Meng de saus met mayonaise om een heerlijke saus voor patatas bravas te maken.

Saucy Bitch Hot Stuff
Deze saus uit Londen is een variatie op de klassieke gefermenteerde stijl van hot sauces. De mix van rode jalapeno, habanero, birds eye en romanopeper geeft Hot Stuff een flinke dosis karakter.

Howl at the Moon Black label
De black label 2019 van Howl at the Moon is een exclusieve saus die speciaal op bestelling voor Keep It Cool is gemaakt. Elk flesje heeft zijn eigen certificaat dat aangeeft uit welke batch het komt. De mix van Carolina Reaper, Thrinidad Scorpion, Ghost Pepper (alleen deze namen boezemen ons al angst in haha, red.) en andere superhete pepers maakt dit geen saus voor de beginnende hot sauce eter is. Ondanks de extreme pittigheid proef je echter ook heel duidelijk de fruitige aroma's van deze pepers. Doe een paar druppels op je pizza en geniet.