FoodboxWijzer logo Speciale maaltijdbox kortingsactie

Deze maaltijdboxen bestaan niet meer

Gefuseerd, een andere naam of failliet gegaan

Een aantal jaren geleden schoten de maaltijdboxen opeens de grond uit. De een na de ander werd gelanceerd. Het was vechten om een plekje marktaandeel. Zoals in elk gevecht vallen er in de loop van de tijd ook slachtoffers. Omdat we nog regelmatig zien dat mensen hier op zoeken (een naam blijft lang hangen) hebben we hier even een overzicht gemaakt van de maaltijdboxen waarop je niet verder hoeft te zoeken. Ze zijn er niet meer omdat ze gefuseerd zijn met een andere partij of omdat ze failliet zijn gegaan. Ook zijn er nogal wat naamswijzigingen geweest de laatste tijd. 

Streekbox

Dit was een maaltijdbox vanaf het eerste uur. Al vanaf 2012 beginnen ze met het aanbieden van maaltijdboxen. We zijn ook nog een keer bij Streekbox op bezoek gegaan en onze indruk was een jong bedrijf met het echte startup gevoel. Ze hadden veel ambitie en er zat ook best de nodige groei in het bedrijf. Een van hun successen was de samenwerking met NRC voor de kerstbox. Mogelijk zijn ze aan dit succes ook ten onder gegaan want het aantal bestellingen waren dusdanig hoog dat het logistiek uitliep op een drama. Veel mensen zaten tijdens de kerst in de kou en op social media regende het klachten. Uiteindelijk hebben Streekbox en NRC deze klanten waarbij het misging het aankoopbedrag terugbetaald en gecompenseerd. Uiteindelijk heeft Ekomenu de maaltijdbox van Streekbox overgenomen. Deze maaltijdbox is dus helemaal verdwenen.

Zinner Dinner

Dat was een van de allereerste maaltijdboxen in Nederland. Zinner Diner was op het moment dat we ze bezochten in 2016 een soort van doorstart door twee studenten. Ze deze er alles aan om hier een succes van te maken. We hebben deze box ook nog eens getest en het zat allemaal best goed in elkaar. Toch was het een kleinschalige onderneming en met een te klein bereik, vooral de randstad. Ze waren niet bestand tegen de enorme concurrentiestrijd die toen losbarstte en in 2017 moesten ze de handdoek in de ring gooien. De Zinner Diner maaltijdbox bestaat dus ook niet meer.

De maaltijdbox tassen van Zinner Dinner zagen er goed uit
Mathijs Vrieze met toen nog zijn maaltijdbox

 

Mathijs Maaltijdbox

Een bekende naam waar nog steeds mensen op zoeken is die van Mathijs Maaltijdbox. Deze maaltijdbox ging de samenwerking aan met Mathijs Vrieze. De maaltijdbox kreeg zijn naam en behalve promotor voor deze box was hij actief betrokken bij het bedenken van de gerechten. Mathijs had naam gemaakt als kok met boeken en op tv. De samenwerking heeft een tijd geduurd, maar uiteindelijk was het geen succes. De Mathijs maaltijdbox stopte en maakte een doorstart onder de naam Familiebox. Een maaltijdbox in de marge, maar ze zijn nog steeds actief. En Mathijs Vrieze, nog steeds een bekende kok? Nee, hij besloot om zijn deegroller aan de wilgen te hangen en is nu actief als online coach. "Ook al?" hoor ik je zeggen, ja het lijkt een hype tegenwoordig, iedereen maakt een mooi online programma waarmee jij gelukkig en succesvol kunt worden. We geven Mathijs het voordeel van de twijfel, het is een enthousiaste man en hij heeft onmiskenbaar veel levenservaring opgedaan. Waaronder een maaltijdbox met zijn eigen naam erop, hoeveel mensen kunnen dat nog meer zeggen?

Beebox

De Beebox maaltijdbox was ook een box met een vroege start, in het jaar 2012. Ze hadden de focus op producten uit Nederland en een eerlijke prijs voor de leveranciers. Verder waren zo biologisch en kon je ze herkennen aan de oranje kratjes. We zijn ook ooit nog bij Beebox op bezoek geweest en zagen toen een mooi bedrijf met lekkere verse producten. Ook deze ze meer dan alleen maaltijdboxen bezorgen, zo organiseerde ze af en toe ook een leuk beebox evenement. Interessant feitje is dat Jack Stroeken op dat moment directeur van Beebox was. Een naam die je misschien eerder hebt gehoord want later is deze vertrokken en heeft toen Ekomenu opgericht. Verder was het bijzonder aan Beebox dat ze een coöperatie waren. Ze hadden veel zelfstandige ondernemers die meewerken in het bedrijf met inpakken van de kratten en het bezorgen daarvan. Ze hadden allemaal een eigen regio. Veel klanten waren dan ook vaste klant voor vele jaren en hadden een band opgebouwd met deze mensen. Helaas was het blijkbaar niet voldoende om de concurrentie aan te kunnen want in 2017 fuseren Beebox en Willem&Drees en gaan verder onder de naam van laatstgenoemde. Hiermee komt er een eind aan de Beebox.

Kratten van Beebox de maaltijdbox die niet meer bestaat

Willem&Drees

De maaltijdbox van Willem&Drees hebben we altijd sympathiek gevonden. Het bedrijf erachter. Mensen met een missie, duurzaamheid en oog voor de kleine boeren. Ook na de fusie met Beebox bleef Willem&Drees nog een aantal jaren zo doorgaan. Deze maaltijdbox heeft succesvol meegedaan, maar uiteindelijk kozen ze er toch voor om te fuseren met Ekomenu. Daardoor is er nu nog één grote aanbieder die zich volledig biologisch kan noemen en deze is dus voortgekomen uit Willem&Drees die weer een samenvoeging was van Beebox. De keuze was om verder te gaan onder de naam Ekomenu en daardoor is de naam Willem&Drees komen te vervallen. Ook de maaltijdbox van Willem&Drees bestaat dus niet meer.

Streekmolen

De laatste maaltijdbox die is gefuseerd en waarvan de naam is opgeheven is de Streekmolen maaltijdbox. Geen schande als je deze niet kent, het was een kleinschalige maaltijdbox. Toch hebben ze vele jaren meegedaan en klanten van verse producten voorzien. Uiteindelijk besloten ze om in 2020 samen te gaan met de maaltijdbox van De Krat. De Streekmolen maaltijdbox bestaat dus ook niet meer.

Bites We Love

Deze snackbox is er nog, maar toch ook weer niet. Wij hielden wel van Bites We Love. Een leuke snackbox met veel variatie. In een makkelijk doosje, zo door de brievenbus. Jammer genoeg besloten ze na een tijdje om het over een andere boeg te gooien. Ze besloten om niet meer direct aan de consument te leveren, maar zich te richten op de zakelijke markt. Het goede nieuws is dat er ondertussen wel een andere snackbox in dit gat is gedoken, namelijk de Graze snackbox. Ze doen ongeveer hetzelfde, maar focussen zich ook op gezonde snacks. We hopen dat deze snackbox voor de consument wel een succes zal worden en nog lang blijft bestaan in Nederland.

Bites van Bites We Love

Zullen er nog meer fusies of faillissementen volgen?

Een fusie is meestal geen luxe. We zien dat sommige maaltijdboxen worstelen met het geweld van grote aanbieders zoals Marley Spoon of HelloFresh. Die uitgegroeid zijn tot enorme (beursgenoteerde) bedrijven en veel kapitaal hebben om te investeren en te concurreren. De kleinere maaltijdboxen hebben de optie om deze strijd aan te blijven gaan of om hun krachten te bundelen en zich te focussen op hun eigen nichemarkt. Dit laatste hebben we dus de laatste tijd een aantal keer gezien. Het kan uiteindelijk voor de klant ook een voordeel zijn, meer kennis en visie samengevoegd in één bedrijf. De vraag of er nog meer maaltijdbox aanbieders zullen omvallen is een lastige. De huidige maaltijdboxen op een enkeling na doen het best goed momenteel. Het is ook zo dat de maaltijdboxen die er nu zijn, allemaal een eigen publiek aanspreken. Of dit uiteindelijk allemaal samen te voegen is tot één grote super maaltijdbox aanbieder, nee dat geloven we niet.