FoodboxWijzer logo Speciale kortingsactie

Een maaltijdbox in combinatie met een voedselallergie

Gaat dat samen?

Heb jij een voedselallergie? Ben je bijvoorbeeld allergisch voor melk, kippenei, pinda's, noten of iets anders? Of eet je glutenvrij? Dan is het logisch dat je deze allergenen zult mijden in je keuken. 

Wij kunnen ons voorstellen dat je ondanks de allergieën toch ook interesse hebt in een maaltijdbox. Boodschappen thuis bezorgd krijgen met complete recepten; dat klinkt als gemak in de keuken. En het is niet vreemd dat maaltijdboxen zo ontzettend populair zijn. De vraag is echter... gaat een voedselallergie samen met een maaltijdbox? Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we de aanbieders van foodboxen eens goed bekeken. Niet elke maaltijdbox kan volledig rekening houden met voedselallergieën, zo geven ze vaak aan. Ze geven je soms de tip om zelf de allergenen in de foodbox te veranderen in producten die je wel mag. Maar of dat realistisch en haalbaar is? Bovendien maak je dan extra kosten voor de vervangende producten in een foodbox en ben je alsnog tijd kwijt aan boodschappen doen. 

Welke maaltijdbox is geschikt met een voedselallergie? 

We ontdekten een aantal aanbieders van maaltijdboxen die duidelijker informatie geeft over allergenen. 

HelloFresh zegt duidelijk aan te geven welke allergenen er in de foodbox voorkomen.
Bovendien kies je zelf elke week je gerechten bij HelloFresh.  

HelloFresh maaltijdboxDe allergenen kun je vinden in het receptenboekje van HelloFresh en in het online overzicht met menu's die je in de komende maaltijdbox kunt kiezen. De producten die in de box zitten bevatten een ingrediëntenlijst. Zo kan je alle producten zelf checken en goed nalezen voordat je ze gaat gebruiken in de keuken. De producten waar jij persoonlijk niet tegen kunt, laten zij niet uit de box maar ze geven je soms tips over vervangende producten. Zoals al eerder aangegeven kan je bij HelloFresh zelf de maaltijden kiezen die je graag in de maaltijdbox ontvangt. Super handig, ook met een allergie. Gerechten waarbij jij teveel vervangers moet gebruiken, kies je dan sowieso niet. Je hebt elke week de keus uit 12 gerechten. 

Bij Marley Spoon kan je zelf je gerechten kiezen. Bij elk gerecht zie je ook welke allergenen er aanwezig zijn. Omdat je tegenwoordig uit maar liefst 20 gerechten kan kiezen, is het altijd mogelijk om bepaalde allergenen te vermijden. Bij Marley Spoon zijn ze wel eerlijk over het feit dat ze niet alles kunnen uitsluiten. Op hun website geven ze aan dat: "We zijn transparant over waar onze ingrediënten vandaan komen, maar we kunnen niet garanderen dat sommige van deze ingrediënten nooit in aanraking zijn gekomen met bepaalde allergenen." Zelf blijven opletten is dus altijd nodig, maar mensen met een allergie hebben hier vaak al een gewoonte van gemaakt. Een selectie optie waarbij je jouw allergenen kunt aanvinken zou handig zijn. Misschien dat Marley Spoon hier in de toekomst nog aandacht aan gaat geven.

Ook de Allerhande maaltijdbox bevat duidelijke allergie-informatie. Alle producten, ook de producten die speciaal voor de maaltijdbox zijn samengesteld, hebben een duidelijke ingrediëntenlijst. Bovendien heb je bij de maaltijdbox van Allerhande de keus om de box een week niet te bestellen wanneer je ziet dat er teveel allergenen voorkomen in de box. Je ziet van te voren welke gerechten bij de maaltijdbox horen en zo kan je bekijken of het te combineren valt met je voedselallergie. 

allergie informatie bij maaltijdbox van AH allerhande

Tegenwoordig zorgt bijna elke maaltijdbox voor zeer duidelijke allergie-informatie. Zodra een maaltijdbox een duidelijke allergie-informatie geeft, kan je er op onze site ook op zoeken. Kies voor allergie-info en wij laten je alle maaltijdboxen zien die hier aan voldoen. 

Zoeken op allergie informatie bij verschillende foodboxen

Bij HelloFresh en Marley Spoon kies je zelf de gerechten die je graag in de maaltijdbox ontvangt. Dat is extra makkelijk wanneer je rekening moet houden met een allergie. 

Ekomenu staat bekend om de maaltijdbox die zich specialiseert in menu's voor groepen met specifieke wensen. Zo heeft Ekomenu gezonde leefstijlmenu's voor vegans, vegetariers, zwangere vrouwen en ook allerlei boxen voor mensen met een voedselallergie. Bij Ekomenu kan je een gluten- en lactosevrije maaltijdbox bestellen en een koolhydraatarme maaltijdbox. Ben je allergisch voor kippenei en koemelk? Dan is de vegan maaltijdbox van Ekomenu bijzonder geschikt voor je.

Ga direct naar Ekomenu voor meer informatie

Heb je zelf ervaring met een foodbox in combinatie met een voedselallergie? Wij zijn benieuwd naar je ervaring! Wil je er iets over kwijt? Je kunt een review schrijven over een foodbox om anderen op de hoogte te brengen. 


Dit was een blog over Marley Spoon.