FoodboxWijzer logo Speciale kortingsactie
FoodboxWijzer logo Speciale kortingsactie
zoeken maaltijdbox nieuws

Maaltijdbox beter voor het klimaat

Minder CO2 uitstoot dan de supermarkt

We zien wel eens de opmerking voorbij komen dat zo'n maaltijdbox helemaal niet beter voor het milieu en het klimaat kan zijn. Tenslotte rijden er heel wat vrachtwagentjes op de weg die de hele dag door maaltijdboxen wegbrengen. En dan nog alle verpakkingen en ga zo maar door. Alleen dit is eenvoudig te weerleggen omdat die voor een supermarkt ook van toepassing is. Je moet dan alleen zelf met de auto en ook die producten zitten in plastic verpakkingen enz. Dus alleen als je zelf een tuintje met groente hebt dan doe je het beter, maar als we kijken naar maaltijdbox vs supermarkt dan zit er niet zoveel verschil tussen.

De CO2 uitstoot van een maaltijdbox is 33% minder dan boodschappen doen in een supermarkt

Sterker nog, de maaltijdbox scoort zelf een stukje beter. Dit onderzoek is uitgevoerd door de University of Michigan (Engelstalig artikel). De conclusie daarvan was dat de CO2 uitstoot maar liefst 33% lager is dan als je dezelfde ingrediënten koopt in de supermarkt! Dat is dus best een groot verschil. Wij waren ook benieuwd waar dit nu precies in zit.

De onderzoekers hebben gekeken naar vijf gerechten en hoeveel CO2 de uitstoot was als deze verzonden werden als maaltijdbox of als een consument dit allemaal zelf ging halen in de supermarkt. De uitstoot van een maaltijdbox voor 2 personen komt neer op 6.1KG en als we kijken naar de supermarkt, dan kwam dit uit op 8.1KG. Nu vinden we een kilo CO2 al heel erg heftig klinken, maar er zit dus een stevig verschil in van 2KG.

Maar hoe is dit verschil nu te verklaren? Uit het onderzoek kwam naar voren dat dit voornamelijk te vinden is in het gedeelte opslag van het voedsel. Het traject van producent naar maaltijdbox naar consument is een stuk korter dan het traject via de supermarkt. Daar blijven producten langer binnen en om dit goed en vers te houden is bijvoorbeeld veel koeling nodig. Dit kost uiteraard veel energie. 

In de supermarkt koop je al snel teveel en producten die over de datum zijn gooit de supermarkt ook weg

Wat ook meespeelt is dat (en dit kennen we allemaal) het lastig is om een maaltijd afgepast te kopen in de supermarkt. We kopen en koken daarom al snel teveel. Sommige mensen geven het daarna aan de hond, maar feit is dat nog altijd veel voedsel in de afvalcontainer terecht komt en dat is zonde! Een maaltijdbox is veel beter afgepast en de verspilling is dus ook veel minder.

De onderzoekers hadden ook nog wel wat op te merken over de maaltijdboxen. Het gebruik van verpakkingsmateriaal is wel iets meer dan in de supermarkt. Dit komt ook door wat we net beschreven, alles is voor je afgepast en soms kost dit dus een extra zakje. Maar ze benadrukken ook dat dat de lagere CO2 uitstoot en minder voedselverspilling van de maaltijdbox veel belangrijker is dan het gebruik van iets meer verpakkingsmateriaal.

Wij vonden het een leuk onderzoek, je ziet toch dat een wetenschappelijke onderbouwing meer kan overtuigen dan alleen maar mooie slogans.

Be je benieuwd naar de maaltijdboxen in Nederland en of deze letten op duurzaamheid? 

Bekijk en vergelijk hier alle maaltijdboxen


De volgende blogs zijn misschien ook interessant voor jou:
Maaltijdbox beter voor het klimaat