FoodboxWijzer logo Speciale maaltijdbox kortingsactie

Supermarkten starten met maaltijdboxen

Na Albert Heijn komt ook Jumbo met maaltijdbox

Nu Albert Heijn met een maaltijdbox komt, geeft ook supermarkt Jumbo aan bezig te zijn met de ontwikkeling van een maaltijdbox. Wat betekent dit voor de foodbox-wereld nu supermarkten ook gaan meedoen met de concurrentiestrijd? 

De maaltijdbox van Albert Heijn, ook wel de Allerhande Box genoemd, klinkt ideaal voor mensen die van online gemak houden. De box is er in een 2- en 4-persoonsvariant en kost respectievelijk €35 of €49. De recepten zijn door het Allerhande-team samengesteld en getest. Je neemt geen abonnement op de Allerhande Box, maar kunt deze foodbox bestellen wanneer het je uitkomt. En bijkomend voordeel; aanvullende boodschappen bestel je gemakkelijk online bij Ah.nl en worden in combinatie met je maaltijdbox gratis thuisbezorgd. De verwachting is dat dit laatste veel mensen zal gaan aanspreken. Zo kan je immers veel tijd besparen op boodschappen doen.

De Allerhande maaltijdbox van Albert Heijn

Online je boodschappen bestellen is razend populair. Zo kwam de nieuwe online supermarkt Picnic met het nieuws boodschappen gratis te gaan bezorgen (bij een minimale bestelling van 25 euro). Albert Heijn lijkt daar direct op ingesprongen te zijn door met het nieuws over de maaltijdbox te komen.

                    Maaltijdbox bestellen bij Albert Heijn tegelijk met je boodschappen

Nu supermarkt Jumbo heeft aangegeven bezig te zijn met een maaltijdbox, zullen zij ook moeten nadenken over de logistiek wat betreft bezorgen. Op dit moment kan je online bestelde boodschappen bij Jumbo alleen afhalen bij een Pick-up point. Zal dat met de komst van een maaltijdbox veranderen? De voorkeur van de meeste mensen is toch dat boodschappen (en waarschijnlijk ook een maaltijdbox) bij je thuisbezorgd worden en dat je er zelf niet meer voor op pad hoeft. We zullen je op Foodboxwijzer op de hoogte houden over de laatste nieuwtjes rondom de verwachte maaltijdbox van Jumbo. Wellicht volgen er na Albert Heijn en Jumbo nog meer supermarkten.

De supermarkten tegen de foodboxen, Goliath tegen David?

Natuurlijk hebben de supermarkten de beste positie als het gaat om levensmiddelen. De bestaande foodboxen hebben bij elkaar aardig wat klanten, maar vergeleken met de supermarkten is dat maar een heel klein marktaandeel. Van echte concurentie was dus nog geen sprake. Het is dan ook vooral de ontwikkeling zelf die supermarktketens heeft aangezet om nu al in te stappen. Het is duidelijk dat de moderne consument steeds meer producten direct aan huis wilt hebben. De dagelijkse boodschappen bleven wat dat betreft altijd achter, de online supermarkt wilde nooit een vlucht nemen. Het lijkt erop dat de foodboxen de weg gebaand hebben voor de supermarkten om dit nu van de grond te krijgen. De vraag is, worden al deze pioniers nu hiervoor afgestraft en totaal weggeconcurreerd door deze grote reuzen? Wij denken van niet. De opkomst van de foodboxen was mede te danken aan de nieuwe manier van ondernemen, de klant echt centraal stellen en service als hoogste goed. Niet als verkooppraatje, maar daadwerkelijk in de praktijk brengen. Juist dit waarderen de klanten van de foodboxen zo enorm, kijk maar bij onze reviews. Laat je steken vallen dan wordt je daar ook direct op afgestraft door de consument. Ook werken veel foodboxen met toegevoegde waardes zoals biologische producten of streekproducten.

Uiteraard zullen de grote supermarkten hun uiterste best doen kwaliteit te leveren en goede service te bieden. In de meeste gevallen zullen ze dit ook zeker waar maken. Toch blijft de consument altijd wat kritisch tegenover grote bedrijven en geven ze kleine ondernemers eerder hun sympathie. Zeker als de bestaande aanbieders van foodboxen vasthouden aan hun kernwaardes lijkt het ons goed mogelijk dat beide prima naast elkaar kunnen blijven bestaan. De toekomst zal het uitwijzen, wij hopen in ieder geval dat de supermarkten die de markt betreden deze verder zullen open breken in plaats van de bestaande foodboxen weg te concurreren.


Dit was een blog over AH Allerhande.